Претрага
Close this search box.

Šta je Business Intelligence (BI)?

Business Inteligence (BI) poslovna inteligencija omogućava uvid u ključne podatke poslovanja kompanije za donošenje odluka.

Informacije se prikazuju putem online Dashboard-a koji sadrži potrebne Key Performance Indicators (KPIs), odnosno ključne pokazatelje učinka. Oni se definišu i prikazuju u odnosu na menadžerski nivo, delatnost kompanije i izvorne podatke.

Podaci se automatski i u realnom vremenu analiziraju što omogućavaju uvide neophodne za donošenje poslovnih odluka.

MX 2

Zašto je Business Intelligence (BI) važan?

Glavna upotreba poslovne inteligencije je da pomogne različitim odeljenjima i menadžerima, najvišim rukovodiocima i drugim operativnim radnicima da donesu bolje odluke koje se zasnivaju na podacima umesto na pretpostavkama i korporativnoj inerciji.

Analizirani podaci pomažu da se uoče nove poslovne prilike, smanje troškove ili identifikuju neefikasni procesi koje je potrebno promeniti.

Korisnici poslovne inteligencije prate podatke u formi Dashboard-a, odnosno kontrolnih tabli koji sadrže različite tipove izveštaja da bi vizuelno prikazali složene informacije čineći ih lako razumljivim i pristupačnijim.

Koje su koristi od Business Intelligence (BI)?

Prati učinak kompanije u realnom vremenu. Poslovna inteligencija daje vam osnovu za donošenje odluka na osnovu trenutnih činjenica i trendova u vašoj kompaniji, bez gubljenja vremena.

Definiše najvažnije KPI za ocenu učinka. Poslovna inteligencija pruža metrike za praćenje uspeha i merenje učinka za različite delatnosti, odeljenja i menadžere. Svako dobija samo ono što je potrebno.

Identifikuje potrebe i ponašanje kupaca. Alati poslovne inteligencije omogućavaju vam da pratite kako kupci i klijenti stupaju u interakciju sa vašim brendom i proizvodima, kao i da brzo reagujete na trendove i marketinške efekte.

Brže i preciznije donošenje odluka. Koristeći alate poslovne inteligencije, vaša kompanija može donositi racionalnije odluke uz manje rizika jer se smanjuje broj nepoznatih varijabli.

Povećava profitabilnost. Posmatrano u celini, prednosti poslovne inteligencije pomažu kompanijama da poboljšaju svoje rezultate.

MX 3

Kome je namenjen Business Intelligence?

Poslovna inteligencija pomaže kompanijama i menadžerima u gotovo svakoj delatnosti i na različitim nivoima. Različite analize, prikazi i uvidi potrebni su različitim odeljenjima i menadžerskim nivoima. Tako npr. marketingu su potrebni drugačiji uvidi od onih koji zanimaju prodaju, finansije ili ljudske resurse. S duge strane, glavnim rukovodiocima su potrebni svi najvažniji uvidi, povezani i lako razumljivi.

Svako dobija ono što je potrebno.

Business Intelligence sa Adverto Metrics

Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju obezbeđivanja najboljeg korisničkog iskustva u skaldu sa politikom privatnosti.